Рефлектори и свързване

Най-лесният начин за свързка е като  програмирате радиото с няколко номера дефинирани като частно обаждане (private call) посредством които след излъчването им към репитер или хотспот ще можете да осъществите желаната връзка.По-долу е таблица с някои от рефлекторите които може да изпозлвате по избор.Обажданията се извършват единствено  на слот 2 !!

1. Важно правило : Преди да свържете желания рефлектор първо трябва да се убедите, че на същия репитер, от който ще правите обаждането ,не се извършва друго QSO  на слот 2 от регионална група 284хх и слота е свободен.

2. Проверка на статус на слота за  свързан  рефлектор се извършва с изпращане на  номер 5000 private call към ретранслатора.След изпращането на командата  ретранслатора  отвръща с кратко гласово обаждане.По същия способ се извършва и връзка към желан рефлектор.

3. Свързване -> Пример: изпращаме (PTT) –> 4001 private call към ретранслатор на слот 2 –> Получаваме гласово известие за осъществена свръзка, след което разговора  към рефлектор 4001 се продължава чрез TG9 !  След приключване на QSO-то e препоръчително да прекъснете връзката с рефлектора.Това става с команда  посредством номер 4000 (private call) .

Дори да забравите да го направите -тогава сървъра ще го направи вместо вас след 15 мин. неактивност в разговор от ваша страна.

команда STATUS INFO = 5000  (private call) показва състоянието на рефлектора.

команда Disconnect = 4000 (private call)  прекъсва връзката.

 

 

Write a Comment