Здравейте и добре дошли в радиолюбителския сайт на DMR+ България.

Ще се радваме тук да намерите информация за всички неща, които ви интересуват свързани с радиолюбителската мрежа на DMR+ Bulgaria.

Системата IPSC2 е разработена от радиолюбители и предлага със своите IPSC2 сървъри и bMaster+ сървъри в цял свят  независима DMR мрежа, с множество иновативни функции. Всички видове ретранслатори и хотспот точки (използващи протокол Motorola-, Hytera- или MMDVM) могат да бъдат свързани директно към IPSC2 сървърите и по този начин да се насладите на пълната поддръжка и функционалност на мрежата IPSC2.

Използването на допълнителни мостове  (bridge) или софтуер (HBLink, c-Bridge ,FreeDMR и др. …), които могат да ограничат използването на иновативните функции на IPSC2 сървъра, не се изискват и не се препоръчват за свързване на ретранслатори или хотспот. Това би било по-скоро стена между устройствата и IPSC2 сървъра.

Администраторите на директно свързани ретланслатори (Motorola, Hytera, MMDVM) могат да конфигурират статични разговорни групи, рефлектори и други интересни функции по всяко време от IPSC2 сървъра независимо. Това се поддържа с помощта на така наречената „база данни Sysop“, която е достъпна онлайн. Администратори на ретранслатори, базирани на MMDVM, и хотспот устройства могат дори да зададат тези конфигурации директно в своя софтуер, използвайки специфичните за MMDVM параметри „Опции =“. Примери за това са MMDVMHost, PiStar, DV4mini, OpenSpot и др. Всички други разговорни групи, които не са резервирани статично, могат да бъдат активирани динамично от потребителите по всяко време, ако е необходимо. До 10 разговорни групи могат да бъдат активирани едновременно за всеки времеви слот. Ако не се използват, динамичните разговорни групи се деактивират след 15 минути. Независимостта, гъвкавостта, стабилността и структурите, които са ясно разпознаваеми за потребителя, са част от ключовите думи, които оформят общността на глобалната мрежа IPSC2. Добре структурираните и ясни табла за управление информират потребителите за свързани клиенти (ретранслатори / хотспот точки) и в същото време показват дейностите в разговорните групи и рефлекторите по лесно разпознаваем начин в реално време. Сърцето на IPSC2 сървъра е интуитивна „матрица“, която позволява индивидуални конфигурации на разговорни групи. Матрицата също така позволява на IPSC2 администратора, в допълнение към световните дискусионни групи, да създава допълнителни локални разговорни групи, ако е необходимо, които са налични само на съответния IPSC2. IPSC2 сървърът постига своята сила чрез иновативния bMaster+ Routing, който представлява връзката към световната IPSC2 мрежа. В допълнение към разговорни групи (разделени с времеви интервал-Time Slot) и рефлектори, се обменят и роуминг данни, частни разговори и текстови съобщения. Спестяването на ресурси и самообучението bMaster+ Routing осигурява много високо ниво на надеждност и стабилност, като в същото време предлага съкращения и допълнителни възможности за бъдещи разработки. BMaster+ Routing вече предлага на sysops много по-голяма гъвкавост от известния софтуер за маршрутизиране (c-Bridge, …). Различните интерфейси на IPSC2 сървъра позволяват директно свързани ретранслатори и хотспот да предават GPS данни до aprs.fi или DAPNET съобщения в реално време. Използвайки различни адреси на местоназначение, потребителите могат да използват радиооборудването си, за да контролират кои иконки на GPS маяци трябва да се показват на aprs.fi (къща, мобилен , кола, бегач, лодка,къмпинг…).

IPSC2 сървъра, също поддържа опционални връзки към други DV-системи, като D-Star (XLX сървър) и C4FM (YCS сървър). Различните протоколи за Interlink (XLX, YCS, CC-CC, …) позволяват фиксирани връзки към отделни TG, (стаи)  на съответните DV-системи, ако е необходимо. С помощта на матрицата на IPSC2 сървъра всяка връзка между отделните конфигурации може да бъде присвоена на отделна дискусионна група и следователно е достъпна за всеки ретранслатор и хотспот. Разработчиците на Brandmeister и IPSC2 обсъдиха сътрудничеството на техническото сътрудничество на Hamradio 2018 на щанда на ÖVSV. Резултатът е бързият и отворен протокол OpenBridge, който позволява обмен на разговорни групи (TG), частни разговори (PC -private call ) и текстови съобщения (TMS) между IPSC2 и Brandmeister-Network. OpenBridge беше пуснат в експлоатация от сървърите на сървърите IPSC2 и Brandmeister, което вече се очакваше в Австрия, Германия, Италия и други страни. Въз основа на съвместни споразумения и правила и двете мрежи вече могат да предложат на своите потребители отворена и мрежова комуникация с помощта на избрани общи дискусионни групи. Благодарение на идеите на глобалната общност на IPSC2, сървърът IPSC2, като главен сървър на мрежата IPSC2, предлага множество функции и поддръжка за директно свързани ретранслатори и хотспот. Протоколите за взаимосвързаност позволяват допълнители опции за свързване към конкретни стаи и/или групи на други DV-системи, използвани от радиолюбители.

LZ1ZAF.